NOVO! Inovacija na področju ogrevalnih sistemov proti zmrzali, FROST OVEN
Na voljo so nam sledeče variacije grelnika Frost Oven:
1) Grelnik na lesne brikete
2) Grelnik na šotne brikete
Grelniki Frost Oven:
- železni, življenjska doba 5 let,
- z nerjavečega jekla, življenjska doba 20 let.
Čas delovanja grelnika:
- 6 ur s polno zmogljivostjo,
- 8-11 ur z zmanjšano močjo, posledično rabimo več grelnikov za enak dvig temperature,
Maksimalen izmerjen možen dvig temperature je 6 °C.
Dvig temperature 2-4 °C je možno doseči po približno 3,5 h gorenja v pogojih s temperaturo pod lediščem.
Čas polnega gorenja šotnih briketov je cca. 5 ur, lesenih pa cca. 4,5 ure.
Za podaljševanje gorenja lahko uporabimo tudi drva.
Za optimalno ogrevanje je priporočeno 300 grelnikov na hektar površine.
Povprečno povečanje temperature z minimalnimi / maksimalnimi temperaturnimi razlikami med časom polnega delovanja 1-3,5 h po prižigu:
1) Grelnik na lesne brikete ("Frost Oven - wood")
Pred prvo uporabo je treba pečico sestaviti. Vijaki in matice so priloženi. Ovoj, stranica ima 4 v naprej obdelane luknje s premerom 10 mm na vsaki strani. Ovoj je pričvrščen skupaj z vijaki in maticami.
Na dnu ima pečica 8 lukenj s premerom 50 mm, ki zagotavljajo pravilen dovod zraka. Rešetka je v teh luknjah pritrjena tako, da pečico obrnemo na glavo in najprej namestimo rešetko.
Privijte dva kovinska trakova in jih upognite okoli grelnika, nato pa jih na pričvrstite. Vijakov pa privijte do konca. Prepričajte se, da lahko obroč zlahka drsi preko zračnih lukenj. Za ponovno polnenje zaprite grelnik s pokrovom, ga obrnite na “glavo”, napolnite z lesenimi briketi ter vžignimi kockami in Frost Oven je pripravljen za ponovno uporabo!
Ko uporabljamo grelnik brez pokrova, mora biti mreža ali folija nad sadovnjakom zložena!
Minimalna višina med grelnikom in mrežo, ali folijo, je 4 m.
Navodila za uporabo:
- Napolnite grelnik z 10-20 kg lesenih briketov, odvisno od željenega trajanja gorjenja.
- Od vrha spustite, ob straneh naloženega gorivnega materiala dve polovici kerozinske vžigalne ploščice tako, da bodo vidne na dnu pri zračnih luknjah.
- Ko segrevate grelnik, pustite pokrov: ob uporabi 20 kg lesenih briketov odprt, z 10 kg je lahko zaprt.
- Vžgite kerozinske ploščice s plinskim gorilnikom skozi ventilacijske špranje na dnu grelnika.
- Po približno 20 minutah lahko pokrov namestimo na vrh grelnika. Leseni briketi se razširijo in za nekaj časa gledajo preko vrha grelnika.
- Pokrov se med gorenjem sam od sebe spusti nižje.
- Objemka za regulacijo zraka naj bo nameščena na prezračevalne reže na dnu za približno 1,5 h, da dosežemo daljše gorenje. To se lahko stori z modificirano vilico, ki ima odstranjena dva zobnika. Pazljivo, grelnik je zelo vroč!
- Odstranite preostanek pepela in ponovno napolnite grelnik.
- Grelnike lahko skladiščimo v sadovnjaku.
2) Grelnik na šotne brikete ("Frost Oven - peat")
Pred prvo uporabo je treba pečico sestaviti. Vijaki in matice so priloženi. Ovoj, stranica ima 4 v naprej obdelane luknje s premerom 10 mm na vsaki strani. Ovoj je pričvrščen skupaj z vijaki in maticami.
Na dnu ima pečica 8 lukenj s premerom 50 mm, ki zagotavljajo pravilen dovod zraka. Rešetka je v teh luknjah pritrjena tako, da pečico obrnemo na glavo in najprej namestimo rešetko.
Za ponovno polnenje zaprite grelnik s pokrovom, ga obrnite na “glavo”, napolnite z lesenimi briketi ter vžignimi kockami in grelnik Frost Oven je pripravljen za ponovno uporabo!
Ko uporabljamo grelnik brez pokrova, mora biti mreža ali folija nad sadovnjakom zložena!
Minimalna višina med grelnikom in mrežo, ali folijo, je 4 m.
Navodila za uporabo:
- Za prižig šote se potrebuje dodaten gorljiv material. Najprej vstavite 3 kose mehkega, lahko gorljivega lesa v pečico.
- Napolnite pečico z 10-20 kg šotnih briketov, odvisno od želenega trajanja gorenja.
- Pred vžigom vstavite 2 x po četrtino kerozinske vžigne plošče skozi zračne reže na dnu grelnika tako, da so vžigne ploščice še vedno vidne.
- Pokrijte s pokrovom in zaprite s sponko.
- Vžgite kerozinske ploščice s plinskim gorilnikom skozi ventilacijske špranje na dnu grelnika.
- Odstranite preostanek pepela in ponovno napolnite grelnik.
- Grelnike lahko skladiščimo v sadovnjaku.
Primerjalni test protipozebnih grelnih sistemov
Primerjani sistemi:
- Sveče proti zmrzali “STOPGEL” (6L)
- Grelnik proti zmrzali “Frost Oven” na šotne brikete (20 kg, 1 kg lesnega drobirja)
- Grelnik proti zmrzali “Frost Oven” na lesene brikete (20 kg)
Opis testa
Test se je izvajal junija (13-18 °C) in novembra (-2 do 1 °C) za sveče proti zmrzali in grelniki na les ter šoto. Sadovnjaki so bili med testiranji medsebojno toliko oddaljeni, da je bil temperaturni vpliv enega sistema na drugega izključen.
Pogoji testiranja (vlažnost in veter) junija in novembra, so bili primerljivi.
Medvrstna razdalja v sadovnjakih je bila 3,25 m, 300 grelnikov na hektar, postavljenih v vsako drugo vrsto, z medsebojno razdaljo 5 m.
Rezultati primerjalnega testa grelnikov proti zmrzali:
Čas ogrevanja sistema do polne funkcionalnosti - oddajanja toplote, se je pokazal za najdaljšega s šotnimi briketi. Največja temperaturna razlika je bila dosežena z lesenimi briketi in sicer vse do 6 °C. Sledijo grelniki na šotne brikete in sveče proti zmrzali StopGel.
Test je pokazal, da je zmogljivost sveč konstantna, vendar na nizki ravni.
V kolikor želimo povečati temperaturo za 5 °C na hektar, z uporabo grelnika na lesene in šotne brikete privarčujemo med 55-70 % glede na uporabo sveč.
Neprimerni kurljivi materiali so:
- Slama; se duši, prehitro zgori in ustvarja veliko pepela,
- Pinikey peleti: močan dim
Uporaba drv v grelniku je mogoča, vendar pa drva gorijo zelo hitro in je maksimalen dosežen čas gorenja grelnika Frost Oven 3 ure.
Grelnik na brikete iz trdega lesa (lesne ali šotne) ima čas gorljivosti do 6 ur.
Upoštevajte navodila pravilne instalacije gorivnih materialov in briket, saj lahko pride do udušenja grelnika, v kolikor nima zadostnega pretoka zraka.