Za vas lahko izdelamo kompleksen namakalni sistem z vsemi sodobnimi možnostmi dodajanja gnojil in računalniškega krmiljenja, ali pa vam dobavimo samo posamezne komponente glede na vaše trenutne potrebe.

V kolikor načrtujete ali obnavljate vaš namakalni sistem, nas pokličite, ali pa nam preko kontaktnega obrazca pošljite vaše povpraševanje. Glede na vaše želje in potrebe vam bomo pripravili ponudbo.
Sodoben namakalni sistem

Oprema za namakanje

Pri nas lahko kupite tudi posamezne komponente za namakanje priznanih proizvajalcev.

External link opens in new tab or window
External link opens in new tab or window
External link opens in new tab or window
External link opens in new tab or window
External link opens in new tab or window
 

          
         FERTIGACIJA IN NAMAKANJE

Inovativne rešitve za gojenje sadja in vrtnarjenje


Našo ponudbo sestavljajo vrhunski namakalni sistemi, ki so plod nizozemskega znanja in dolgoletnega razvoja vodilne države na tem področju.


Fertigacijski sistemi podjetja PB Techniek so sodobni sistemi, ki jih sestavljajo črpalka, enota za gnojenje ter sistem glavnih cevi in stranskih razvodov s kapljači, ki so urejeni v vrste. Fertigacija je odlična kombinacija varčnega kapljičnega namakanja in specifičnega gnojenja, namenjenega koščičastemu ter pečkatemu sadju in jagodičevju. S pomočjo sistema za fertigacijo lahko natančno nadziramo količino gnojila. S fertigacijskimi sistemi PB Techniek se poveča pridelek in prihranita voda ter gnojilo.


Poleg sistemov za fertigacijo podjetje PB Techniek nudi tudi rešitve za namakanje sušnih zemljišč in predelov, kjer je ponoči slana in je potrebno narediti protipozebno zaščito. Na voljo so razpršilci, veliki in majhni, ki imajo različne kote in pretoke škropljenja, izvedbe za nadzemno in podzemno namakanje. Poleg ločenih komponent, kot so razpršilci in cevi, podjetje PB Techniek nudi tudi celotne, avtomatske fertigacijske sisteme.Kvaliteta vode


Pri načrtovanju fertigacije predstavlja pomembno izhodiščno točko kakovost vode. Pred izdelavo načrtov namakanja je potrebno opraviti temeljito analizo vode. Zlasti pri peščeni zemlji, kjer je izgradnja fertigacije zelo »zanimiva«, vsebuje podzemna voda veliko količino železa. To lahko pripelje do okvare kapljačev in cevi. Poleg tega so še posebej pomembni pH vrednost in (v primeru slane vode) električna prevodnost vode ter količina bikarbonata. Strokovnjaki za fertigacijo pri podjetju PB Techniek vam svetujejo, da opravite temeljito analizo količine železa, električne prevodnosti ter pH vrednosti, da se izognete neprijetnim presenečenjem.


Nasveti za gnojenje


Nasveti za gnojenje pri gojenju sadja temeljijo na podlagi analize podzemne in nadzemne vode. Po nekaj letih lahko temu dodamo tudi količino dušika ter fosfatov v listih. Prav tako je pomembna tudi prava količina gnojila. Če pride (po stalnem gnojenju z organskimi gnojili) do situacije, da je potrebam po dušiku popolnoma zadoščeno, bodo prišla leta, ko bodo vrednosti dušika narasle nad tiste, ki so optimalne za gojenje, zaradi na primer ugodne mineralizacije. To lahko poruši ravnovesje med listi/plodovi, kar ni dobro za kakovost plodov. Zato je pomembno, da lahko poleg uporabe organskih gnojil zagotovimo tudi želeno količino dušika na fleksibilen in merljiv način, s pomočjo fertigacijskega sistema. S fertigacijskimi sistemi podjetja PB Techniek lahko natančno prilagajate vnos gnojila na osnovi analize listov, zemlje ter morebitnemu listnemu gnojenju. Na ta način boste avtomatsko najoptimalnejše gnojili zemljo, pa naj gre za jabolka, hruške, jagode, maline, češnje oziroma druge podobne kulture.Cevi in kapljači


Podjetje PB Techniek uporablja najnovejše modele cevi in kapljačev. Pri gojenju sadja se najpogosteje uporabljajo vgrajeni kapljači. Pri teh so kapilare narejene v ceveh, saj so tako možnosti za poškodbe pri delu na zemlji manjše. Poleg vgrajenih kapljačev podjetje PB Techniek nudi tudi številne druge kapljače, vključno s takimi, ki jih lahko sami vgradimo v cevi. Namestitev takih kapljačev je lahko finančno privlačna zlasti pri velikih razdaljah med rastlinami v vrsti. Poleg tega podjetje PB Techniek ponuja tudi izbiro med kapljači, ki uravnavajo pritisk in takimi, ki pritiska ne uravnavajo. Prednost kapljačev, ki uravnavajo pritisk, je v tem, da je dovod vode nenehno pod enakomernim pritiskom med 1,5 in 4,0 bara. Kapljači, ki uravnavajo pritisk, so na primer nadvse primerni za posesti na pobočjih ali pri uporabi zelo dolgih cevi, pri katerih lahko pride do padca pritiska.


Namakanje predelov, kjer je ponoči slana.


Podjetje PB Techniek se specializira za namakanje predelov, namenjenih gojenju sadja in vrtnin, kjer je ponoči slana in tako pomaga pri izogibu škodi, ki jo spomladi povzroča nočna slana. Pomembni so dobri razpršilci, ki izpolnjujejo zahteve za zaščito pred nočno slano. To pomeni, da mora razpršilec opraviti celoten krog v eni minuti, pri katerem je curek prekinjen vsaj stokrat. Vsak sistem za nočno slano je potrebno narediti po meri. Na primer, potrebno je pravilno izračunati potreben premer cevi. Razlika v tlaku med črpalko in zadnjim razpršilcem ne sme biti manjša od 1,5 bara. Če je razlika večja, bodo drevesa, ki so bližje črpalki, dobila preveč vode, kar lahko privede do lomljenja vej, ki je posledica prekomernega tvorjenja ledu. Posledično, pri veliki razliki v tlaku, zadnja drevesa ne bodo dobila zadostno količino vode, pri čemer se bo izničil učinek zaščite pred nočno slano in bo še vedno lahko prihajalo do škode zaradi zmrzali.Pomembno vlogo igra tudi izbira pravega tipa črpalke. Črpalka mora biti sposobna zagotavljati zadosten dotok vode, vsaj 30 - 35 m3/uro/aker*. Koristi črpalke in z njo povezanih stroškov energije prav tako postajajo vse bolj pomembne. Namakanje predelov z nočno slano je zasnovano tako, da se ga lahko začne uporabljati takoj, ko se pojavi zmrzal. Da bi se lahko zanesli na sistem, ko je ta resnično potreben, je potrebno redno testiranje in vzdrževanje. Pravilno vzdrževanje podaljšuje življenjsko dobo vašega sistema inpreprečuje nepričakovane izpade.


*akra = 40,47 a oz. 4047 m2Namakanje sušnih zemljišč


Pri namakanju sušnih zemljišč so zahteve po kvaliteti vode veliko višje kot pri namakanju predelov z nočno slano. Voda slabe kvalitete lahko povzroči škodo na nadzemnih delih rastlin, na primer razpokanost in ožganost, ter v koreninah, prek nabiranja neželenih soli v koreninskem sistemu. Rjavi madeži in usedline na rastlinah lahko povzročajo stagnacijo rasti. Ugotavljanje škodljivega učinka v vodi za škropljenje ni vedno preprosto. Nekateri elementi lahko v majhnih količinah dajejo dobre rezultate, v velikih količinah pa so škodljivi. Škodo običajno povzroča kombinacija različnih dejavnikov. Prav tako je raznolika občutljivost različnih rastlin. Strokovnjaki za namakanje vam z veseljem svetujejo in lahko pred začetkom namakanja za vas opravijo temeljito analizo vode. Če rezultati analize kažejo, da bi lahko kvaliteta vode povzročala težave, vam lahko strokovnjaki podjetja PB Techniek ponudijo tehnične rešitve odstranjevanja železa iz vode, mehčanja vode in obrnjene osmoze.

 

Zgodovina podjetja PB Techniek sega nazaj v 50. leta dvajsetega stoletja. Podjetje se specializira za fertigacijo in namakanje pri gojenju sadja ter vrtnarjenju in je aktivno po vsej Evropi že več kot dvajset let. Podjetje PB Techniek je sodelovalo pri postavljanju vodilnih projektov v Romuniji, Ukrajini, na Poljskem, Madžarskem, v Sloveniji, na Portugalskem, v Kostariki, Franciji in Nemčiji. Podjetje je mednarodno znano po svojem znanju in nasvetih glede gnojil. Je vodilno pri razvoju novih tehnologij in pripomočkov, pri katerem sodeluje z vodilnimi raziskovalnimi instituti doma in po svetu.

 

Enote za fertigacijo


Pri izgradnji enot za fertigacijo podjetje PB Techniek uporablja črpalke znamke Rovatti. Črpalke Rovatti so primerne za delo v zelo raznolikih okoljih in zahtevajo zelo malo vzdrževanja. Zaradi kvalitetne konstrukcije ter uporabe vzdržljivih, visoko kvalitetnih materialov so črpalke vzdržljive, zelo zanesljive in učinkovite. Te črpalke morajo delovati zanesljivo v kombinaciji s krmilniki frekvence, poraba energije mora biti minimalna, da se čim bolje izkoristi prednosti sistema.Sistemi črpalk


Pri sistemih za zaščito pred nočno slano je zelo pomembna velika zmogljivost črpalk. Pri uporabi električnih črpalk je pogosto težko doseči zmogljivost 30 - 35 m3/uro/ aker*. S sistemom motorne črpalke Golden Rain Diesel ta zmogljivost sploh ni problematična. Sistemi črpalk so na voljo tako za namakanje predelov, kjer je ponoči slana, kot za (avtomatizirano) namakanje sušnih predelov in so zasnovane posebej za vaše potrebe in skladno z vašimi željami. Sistemi črpalk so na primer na voljo s 4- ali 6-cilindrskimi motorji Iveco oziroma Deutz. V širokem izboru črpalk s prosto osjo podjetja Rovatti se najde primerna črpalka za vsako rabo. Te, po meri narejene črpalke so lahko različnih kapacitet in razvodnih glav.


*akra = 40,47 a oz. 4047 m