V zadnjih letih so spomladanske pozebe vse pogostejše in povzročajo veliko škodo, zato bo potrebno veliko pozornost nameniti zaščiti nasadov proti pozebi. Izpad pridelka zaradi pozebe ne pomeni le izpad dohodka, temveč tudi zmanjšano možnost zadovoljevanja povpraševanja na trgu in posledično izgubo tržnega deleža. Zato je pomembno, da pridelek čim bolje zaščitimo.


Zaščito pred pozebo lahko izvajamo z različnimi tehnikami, ki vam jih predstavljamo v nadaljevanju.


NOVO! Zaščita nasadov proti pozebi z grelniki FROST OVEN


   


Grelniki “Frost Oven”:


  • železni, življenjska doba 5 let,
  • iz nerjavečega jekla, življenjska doba 20 let.

 


Gorivni material:


  • šotni briketi,
  • lesni briketi,
  • drva (opcijsko, čas gorenja je skoraj prepolovljen, primerna za podaljševanja gorenja).Čas delovanja grelnika:


  • 6 ur s polno zmogljivostjo,
  • 8-11 ur z zmanjšano močjo, posledično rabimo več grelnikov za enak dvig temperature,

 Priporočena količina grelnikov na hektar za optimalen dvig temperature je 300.


Maksimalen izmerjen možen dvig temperature je 6 °C.


Dvig temperature 2-4 °C je možno doseči po približno 3,5 h gorenja v pogojih s temperaturo pod lediščem.


Čas polnega gorenja šotnih briketov je cca. 5 ur, lesenih pa cca. 4,5 ure.


Za podaljševanje gorenja lahko uporabimo tudi drva.


Podrobne informacije o grelnikih lahko najdete tukaj*.          

Zaščita nasadov proti pozebi s svečami


Nasade lahko preprosto in zelo učinkovito zaščitimo tudi s svečami proti pozebi. Odvisno od količine sveč, lahko ozračje v nasadu segrejemo od 2 do 7 C°. Sveče omogočajo hitro zaščito pred mrazom. Na primer, pri nevarnosti padca temperatur na - 1 do - 2 C°, potrebujemo približno 200 sveč na hektar, za nižje temperature pa seveda ustrezno več.


Sveče proti pozebi delujejo kot grelniki in segrevajo zrak v nasadih ter s tem preprečujejo padec temperatur. Za preprečitev zmrzali v vinogradih in nasadih nudijo sveče odlično zaščito glede na ceno. Sveče so izdelane v obliki 5-litrskih pločevink.


Sveče proti zmrzali preprosto postavite med drevesa ali rastline, prižgete pa jih, ko se temperatura spušča proti kritični meji. Ko je nevarnost mimo, se pločevinke pokrijejo s pločevinastimi pokrovi, da sveče ugasnejo. Ob grožnji nove pozebe jih lahko ponovno uporabimo.

Sveče imamo na zalogi in se prodajajo tudi posamezno. Čas gorenja znaša 10 ur. Cena za eno svečo znaša 15 € z vključenim DDV.


Zaščita nasadov z oroševanjem


Nasade lahko pred pozebo zaščitimo z oroševanjem, za to pa so potrebne velike količine vode. Potrebna količina vode je med 30.000 l in 35.000 l na hektar/uro – torej je ta način primeren na območjih, kjer je so na voljo velike količine vode. Z oroševanjem lahko nasade uspešno zaščitimo tudi do - 6 ali - 7 stopinj Celzija.


Oroševanje deluje na principu, da ko se voda spreminja v led, se s konstantnim dovajanjem vode ob zmrzovanju sprošča toplota, ki preprečuje, da bi cvetovi oz. plodiči zmrznili. Zelo pomembno je, da orošujemo toliko časa, da se led stopi - v nasprotnem primeru naredimo še večjo škodo, kot če ne bi storili ničesar, da bi preprečili pozebo.

Da zagotovimo tako veliko količino vode, moramo zvrtati eno ali več vrtin v kombinaciji z velikim zajetjem – velikost zajetja pa je odvisna od pretoka vode v vrtini. Razpršilci so običajno nameščeni na razdalji 20 m X 20 m, odvisno od medvrstne razdalje v nasadu.