Kontrolira Demeter
Organsko kmetovanje je skupek
tehnik pridelave, kjer ne uporabljamo
kemičnih gnojil, herbicidov, insekticidov
niti katerih koli drugih sintetičnih kemikalij.
Naša zgodba
Ste že kdaj poskusili, povonjali ali občutili toploto pokrajine? Ste že kdaj občudovali barve narave v času pobiranja plodov? Zgodba se začne v deželi Emilian, zaviti v prve jutranje meglice. Naš način življenja je posledica želje, da biološko pridelavo grozdja in nego vina na visoki kakovostni stopnji delimo z našimi kupci.
Ko smo začeli z organsko pridelavo, smo si obljubili, da bomo uspeli, čeprav smo imeli v preteklosti klasično proizvodnjo. Smo družinsko podjetje, najini imeni sta Antonella in Marco. Na deželi smo preživeli velik del svojega življenja, se učili ceniti vrednosti podeželja in odkrivali potenciale, ki jih le-ta ponuja – predvsem glede kakovosti življenja. Imava dve hčeri, Federico in Irene, ki sta ponosni na življenje v stiku z naravo.
Naša kmetija, ki se imenuje Folicello, se razprostira na 10 hektarjih v Manzolinu, v bližini Modene, na področju, znanem za proizvodnjo Lambrusca in belih penečih vin, vse z oznako kontroliranega porekla. V '80, ko smo začeli, (sedaj, ko pogledamo nazaj, je skoraj zabavno), smo nameravali
izdelati celovit le vinski kozarec zase in za nekatere prijatelje, pripeljalo pa je do tega, da ima naša kmetija manjšo, vendar zelo "učinkovito"
klet, kjer proizvedemo vino iz grozdja, ki je pobrano iz naših vinogradov in laboratorijem, kjer pridelamo marmelado in druge proizvode
iz grozdja, vse organsko in biodinamično. Naša velika strast izhaja iz želje po proizvodnji na zdrav in naraven način, brez konzervansov
in kemičnih dodatkov, dodajamo samo organska gnojila. Zato imajo naši vinogradi oznako kontrolirana organska pridelava. Obdani so
z drevesi in živo mejo, ki ustvarijo naravno zaščito.
Znotraj območja smo naredili "t. i. šolsko pot, kjer lahko spremljate dela od gojenja vinske trte do nege v vino. Pot je namenjena šolam
in vsem, ki želijo spoznati naše izkušnje z biološko pridelavo in ki spoštujejo naravo. Skupaj lahko trgamo grozdje, ga stiskamo, opazujemo
fermentacijo mošta in, navsezadnje najzanimivejše, degustiramo vino, brezalkoholni grozdni sok in džeme z domačim kruhom. Ponosni smo, da lahko sami "ustvarjamo" našo kmetijo in želimo, da bi bila tudi vam všeč.
Za nas pomeni vrnitev na tradicionalno pridelavo z novimi znanji to, da zopet začnemo ceniti okus in vonj, ki sta že skoraj pozabljena, da sledino luninim fazam, da spoštujemo naravno rodovitnost tal, tako da dobimo najvišjo kakovost brez "forsiranja" proizvodnje. Res posebno pozornost posvečamo ponovni vzpostavi in ohranjanju žive meje zelenja okoli zemljišč, da nudimo zavetje koristnim žuželkam in drugim naravnim sovražnikom škodljivcev ter na ta način izkoriščamo prednost tal in pridelov, pa tudi pokrajina tako ostaja vitalna in naravno raznolika.
Izbira sort naših vinogradov temelji na prilagodljivosti le-teh na okolje in upoštevamo, kakšna njihova naravna odpornost. Te sorte dajejo nekoliko manjši pridelek kot sorte v konvencionalnem kmetijstvu, vendar tudi ne potrebujejo tako intenzivnega tretmaja, uporabljamo le naravna gnojila kot sta kompost in gnoj.
"Ekološko kmetijstvo" pomeni pravzaprav razvoj modela proizvodnje, ki se izogiba pretiranem
izkoriščanje naravnih virov, zlasti tal, vode in zraka. Na ta način ne izkoriščamo naravo, temveč ji omogočamo, da bo ostala "zdrava in večna". Izraz "ekološki" poudarja glavne lastnosti, ki so razpoznavne za to vrsto kmetijstva, in sicer ohranjanje organske snovi v tleh in bazični namen: da bi našli obliko kmetijstva z mminimalnim vplivom na okolje. Ekološko kmetijstvo vsekakor ni način kmetovanja v smislu "nič delati". Izogibanje kemičnim substancam mogoče na prvi pogled izgleda, da rešimo vse težave, vendar zahteva od proizvajalca veliko pozornosti in izjemno visoko strokovnost.
Zakaj se ukvarjati z ekološkim kmetijstvom?
- Ker je kakovost hrane odvisna od "zdravja" tal.
- Ker dobro proizvedena hrana izboljša kakovost življenja.
- Ker lahko pokrajina zopet postane postane kraj, kjer lahko "vse živi", zelena oaza, zbirališče za srečanja ... Kraj, kjer je mogoče jesti hrano, ki ima okus moškega, ženske in zemlje, pšenice, trave in vetra ... ter piti grozdje, v katerem se čuti toplota sonca.