Virusne bolezni ameriških borovnic Pridelava kivija

 

Kljub temu, da so ameriške borovnice dolgo časa veljale za rastline, ki niso občutljive na bolezni in škodljivce, poznamo danes okrog 10 virusov, ki jih okužujejo.


 Aktinidija izvira iz Kitajske, tržna pridelava pa se je začela na Novi Zelandiji, od koder se je razširila v Evropo in tudi na ostale kontinente.
Preberi več >>

 
Preberi več >>

   
Pomen sajenja certificiranih sadik
 V sadovnjaku poleti
 
Kakovostne zahteve, ki jih morajo izpolnjevati sadike, so opredeljene v Pravilniku o trženju razmnoževalnega materiala in sadik sadnih rastlin, namenjenih za pridelavo sadja 
Sadje se veselo debeli in lepo razvija, so pa v obilju prisotni tako bolezni in kot tudi škodljivci. Pri neškropljenih drevesih jablane je bolezen škrlup zelo lepo razvita in ga v prihodnje ne bo zmanjkalo.
Preberi več >>
 
Preberi več >>
   
Škropljenje proti češnjevi listni pegavosti in češnjevi listni sušici
 
Tripsi ali resarji na plodovih nektarin

 
Jesensko ali predspomladansko škropljenje proti listni luknjičavosti zmanjša tudi pojavljanje češnjeve listne pegavosti in češnjeve listne sušice.
 

Tripsi ali resarji

 (Thrips spp) povzročajo poškodbe le na plodičih nektarin, ki niso začiteni z dlačicami kot plodiči breskev.
Preberi več >>

 
Preberi več >>

   
Zažagovanje, obročkanje - opravili, ki ju izvajamo v začetku aprila
 Zaščita pred spomladansko pozebo

 
To delo je velikokrat kar malo pozabljeno, a nam pripomore k lepše in enakomernejše oblikovani krošnji našega drevesa.
 Po podatkih Agencije RS za okolje v svetuvsako leto od 5 do 15 odstotkov kmetijskepridelave uničijo pozebe. Kmetijski prostorv Sloveniji je zaradi njih različno ogrožen.
Preberi več >>

 
Preberi več >>
   
Ureditev namakanja v sadovnjakih

Sajenje in oskrba v mladostnem obdobju
Prelivanje ali poplavljanje je najstarejši način namakanja, ki pa se v sadovnjakih ne priporoča več, saj so izgube vode prevelike, velika sta tudi izpiranje hranil ter zbijanje tal. Tla v nasadih morajo biti ravna, temeljito splanirana z rahlim padcem (do 2 %) v eno smer.
 Že pred pripravo zemljišča smo morali upoštevati vse dejavnike, ki vplivajo na sadilne razdalje. Če je bila potrebna izdelava teras, smo se morali odločiti tudi za medvrstne razdalje. Po vseh opravljenih strojnih delih pa moramo dokončno določiti tudi za razdaljo v vrsti.
Preberi več >>

 
Preberi več >>